Fixa nytt av julens rester

En gäst och en fisk luktar illa på tredje dagen, lyder ett gammalt ordspråk. Kanske börjar du även känna så inför julmaten så här tre dagar efter dopparedagen. Men öka inte på matsvinnet genom att slänga alla rester utan gör något nytt av dem. Då tjänar både planeten och plånboken på det.

På nätet hittar du massor av recept med julens alla råvaror. Grejen med att få julbordets rätter att kännas mindre juliga är att tänka nytt och utanför boxen. Alla sorters lax passar utmärkt till att göra egen sushi. Laxen tillagad i en krämig pastasås till spagetti blir också något nytt och fräscht.

Grönkålen kan bli både soppa och en stuvning eller varför inte lägga den i en paj med rester av skinkan eller laxen? Vitkål och rödkål blir också utmärkt bas i wokrätter eller kålpudding. Har du risgrynsgröt över kan den bli både stekta pannkakor och en saffranspannkaka i ugn. Fikon och annan torkad frukt passar i både efterrättskompott och marmelad.

Pizza med krämig ost
Köttbullar i panna med gräddsås

Köttbullarna i en tomatsås blir perfekt till pasta eller varför inte skära prinskorven i bitar i tomatsås? Toppad med överbliven ost blir det riktigt lyxigt.

Omelett, pytt i panna, soppa, pizza och paj kan fyllas med i stort sett vad som helst som blivit över. Gör du pizza kan kålen komplettera i pizzasallad eller en coleslaw. Pizza kan du med fördel toppa med både grönkål, mögelosten, nötter, fikon, skinka, kallskuret kött eller strimlor av revbensspjällen.

På nätet finns som sagt mängder av goda recept att söka upp bara du vet vad du är sugen på. Med lite fantasi kommer du att få mängder av nya goda rätter som gör att vi slipper det sorgliga matsvinnet och får pengar över till lite gott även på nyår.

God fortsättning till er alla!

Sortera matavfallet du med!

Matavfallet, om insamlat, är en enorm miljövinst. Av matavfall blir det nämligen biogas och biogödsel.

Vårt hållbarhetsarbete

För oss på HEM är hållbarhet i centrum och vi arbetar ständigt mot vår vision: En enkel och miljösmart vardag för våra kunder, både idag och i morgon.

Kontakta oss

Vår kundservice hjälper dig gärna med dina frågor! Vi har flera sätt att komma i kontakt med oss på. Sök bland vanliga frågor och svar, använd vår chattfunktion, maila oss, ring oss eller använd vårt formulär längst ner på sidan.