Vintertipsen för din soptunna

Det här kan du göra för att soptömningen ska gå så smidigt som möjligt hemma hos dig under vintern

Snö och vinter kan vara alldeles underbart men kan ställa till det en hel del när det kommer till soptömningen hemma hos dig. Här tipsar vi dig om hur du får sophämtningen att flyta på även i vinterväder.

Vi jobbar hårt för att soptömningen ska flyta på även under vintern. Förutom väglaget, som kan påverka framkomligheten för våra chaufför, kan även snö och kyla ställa till det i form av fastfrusna påsar och oskottade ytor som gör att vi kan tömma din soptunna.

Det här kan du göra för att soptömningen ska gå så smidigt som möjligt hemma hos dig!

Soptunna vintertid
Halmstad vinter

1. Håll snö och is borta från soptunnan

Se till locket inte har frusit fast utan går att öppna. Ta bort snö som eventuellt ligger på locket. 

2. Håll vägen fram till soptunnan körbar

Se till att vägen framför din soptunna är sandad och skottad, så att vi kommer åt din soptunna och kan tömma den. Kan inte sopbilen ta sig fram till din fastighet eller soptunna på grund av otillräcklig skottning eller halkbekämpning kan det tyvärr leda till att vi inte kan tömma din soptunna.

3. Kolla så att påsarna inte har frusit fast

Skaka din soptunna för att se så att soppåsarna inte har frusit fast i botten på tunnan. Om de sitter fast är risken stor att din soptunna töms till hälften och resten får ligga kvar till nästa tömning. Eftersom det är ditt ansvar att ta loss eventuella fastfrusna soppåsar kommer här några tips och råd:

  • Se till att både soptunnan och soppåsarna är torra när de slängs.
  • Låt avfallet rinna av ordentligt i slasken innan det läggs i soppåsen. Då undviker du att vätska rinner ur eventuella hål i påsen med risk för fastfrysning.
  • Är soppåsen fuktig kan den placeras ute någon timme innan du lägger den i kärlet, men se till så att fåglar och andra djur inte kan komma åt den.

4. Låt soptunnan stå framme tills vi tömt

Vi tömmer så fort vi bara hinner men viss försening kan förekomma till följd av halka och snö. Låt då din soptunna stå framme tills vi tömt den!

Sorteringsguide

Att sortera rätt är inte så svårt som man kan tro – faktum är att det kan vara både enkelt och roligt. Vi vill inspirera dig att bli både ekonomi- och miljösmart på en och samma gång!

Hämtdagar soptömning

I Halmstads kommun är det vi på HEM som ansvarar för sophämtningen. Vi arbetar för dig och vår gemensamma miljö. Sophämtningen är aldrig så aktuell som när den uteblir. Vår ambition är därför att minimera antalet avvikande hämtdagar. Vi tycker, precis som du, att det bara ska funka.

Våra återvinningscentraler

Varmt välkommen till våra fyra återvinningscentraler runt om i Halmstad kommun. Här kan du lämna ditt gamla kylskåp som slutat fungera, virke som är murket, målarfärg, däck med mera. Under respektive central kan du läsa mer om vad du kan lämna där samt se våra öppettider.