För er som bygger på Ranagård

Cirka 600 nya boende kommer stå färdigt i den nya stadsdelen Ranagård de närmaste åren. För er som bygger på området, byggentreprenör, byggherre eller installatör har vi samlat information för att göra ert arbete enklare och få koll på vilka förutsättningar som gäller.

Ny teknik används på Ranagård

På Ranagård använder vi den senaste tekniken, fjärde generationens fjärrvärme, och är ett unikt pilotprojekt med Högskolan i Halmstad som är världsledande inom fjärrvärmeforskning. Tillsammans samverkar och delar vi expertis och verktyg kring hur framtidens fjärrvärmesystem kan komma att se ut. Ett sätt att göra distributionen av fjärrvärme mer effektiv är att sänka temperaturen i nätet. Det skulle bidra till att reducera värmeförlusterna. 

Vi har valt att utvärdera sänkt framledningstemperatur och två nya tekniker av rördragning i gatan, 2-rör och 3-rör på Ranagård. Vi gör denna utvärdering på ett sätt så att du som kund kan känna dig trygg med att få samma goda kvalitet du är van av att få av HEM utan att märka någon skillnad.

Du som bygger hus behöver dock tänka på några saker, se detaljer under Tekniska förutsättningar längre ner på sidan.

Fjärrvärmen ingår i tomtpriset

För de som får tomt via kommunens tomtkö och bygger hus med enskild anslutning, till villa eller rad- eller kedjehus, ingår fjärrvärmen i tomtpriset (50 000 kr). I den summan ingår dragningen av fjärrvärmen fram till husväggen, vilket i vanliga fall skulle vara en del i anslutningsavgiften. Avtalet har vi slutit med kommunen för att säkerställa att alla boende i området ska få möjlighet att använda miljösmart fjärrvärme.

Vi erbjuder dessutom tomtägarna "Ranagårdspaketet", som innebär att vi på HEM bjuder på växlaren och styrutrustningen med den senaste tekniken och de betalar endast för själva installationen.

Erbjudande tomtägare

För större fastigheter med flera boende och där VVC kommer att användas gäller inte ovanstående. Där sker försäljning och prissättning precis som vanligt.

Fjärrvärme ingår

Tekniska förutsättningar

Framledningstemperaturen i nätet är 60 grader (mot tidigare 120) vid inloppet till Ranagård och även ute vid kundens värmeväxlare. Det som gäller alla är att värmeväxlare måste klara av framledningstemperaturen på 60 grader. Observera att detta skiljer sig från traditionella fjärrvärmenät och att alla växlare inte klarar detta. Ta kontakt med oss om du har frågor, så hjälper vi dig!

Du hittar anslutningsanvisning för hus/villa som ansluts till 2-rörssystem respektive 3-rörssystem nedan. Använd anslutningsguiderna tillsammans med de framtagna Tekniska bestämmelser när du dimensionerar fjärrvärmeväxlare.

Steg för steg-process   Tekniska bestämmelser

Ranagård karta på område med 2 rör

Området med 2-rör

På denna del av området bygger vi lågtempererad fjärrvärme med 2 rör (som vi gjort tidigare). Här går alltså två rör in genom väggen på huset.

Anslutningsanvisning

Området med 3-rör

På den här delen av området bygger vi med 3 rör och då behöver du tänka på följande:

  • Ingen bypass får finnas i växlaren mellan tillopp och retur. Observera att detta inte är standard. En speciell växlare behövs. För att underlätta: Välj växlarpaket från HEM, då ingår korrekt växlare. 
  • Det är 3 rör som går in genom väggen. 

Anslutningsanvisning 3-rör

Ranagård Karta område med 3 rör

Bra att veta för dig som är byggherre: 

Golvvärme: I fastigheter med enbart golvvärmesystem är det att rekommendera att en styrventil/shunt installeras mellan golvärmeslingorna/fördelaren och fjärrvärmecentralen. Detta som säkerhet om styrventilen på centralen skulle hänga sig i öppet läge så att inte för hett vatten kan komma ut i golvvärmeslingorna.

Kontakta oss

Vår kundservice hjälper dig gärna med dina frågor! Vi har flera sätt att komma i kontakt med oss på. Sök bland vanliga frågor och svar, använd vår chattfunktion, maila oss, ring oss eller använd vårt formulär längst ner på sidan.

Ranagård och Fjärrvärme

Ett stenkast från Söndrum med hav och skog som närmsta granne hittar du Ranagård - en helt ny stadsdel i Halmstad som tar form.

Värme

Mer än hälften av Sveriges befolkning får sin värme från just fjärrvärme. Fjärrvärme är en prisvärd energikälla som ger ett behagligt inomhusklimat. Fjärrvärmenätet i Halmstad har funnits i över 40 år och tack vare fjärrvärmen kan vi värma upp vår stad med energi som annars skulle gått till spillo.