IMG_0072.JPG

Nu färgar vi fjärrvärmevattnet grönt

Grönt är inte bara skönt, nu ska färgen också göra det lättare att upptäcka läckor i fjärrvärmenätet. Med start i slutet av maj kommer vi på HEM, liksom många andra kraftvärmeverk före oss, att tillsätta färgämnet pyranin till fjärrvärme- och fjärrkylevattnet för att få bättre koll på flödet och snabbt kunna åtgärda läckor.

Att i stort sett alla ledningar med vatten har läckor är ingen hemlighet. Men upptäcks de inte kan det ställa till bekymmer och det blir dessutom slöseri med resurser både för miljö och ekonomi.

Pyranin är ett livsmedelsklassat spårämne som används av många energibolag idag eftersom det gör läckor lättare att upptäcka i naturen samt att de även syns med UV-lampa. Det färgar vattnet grönt vilket gör att man enkelt kan skilja vanligt dikesvatten och dyvatten från läckande fjärrvärmevatten. Första gången pyranin användes för dessa ändamål i Sverige var i slutet av 1980-talet.

Ämnet är varken skadligt för människor, natur eller djur och finns redan i de flesta människors hem i produkter som diskmedel och schampo.

Marcus Rönnfelt

Våra fjärrvärmekunder ska egentligen inte märka av förändringen mer än om det uppstår en läcka i nätet eller en skada i hushållets värmeväxlare då det kan läcka igenom och bli en missfärgning av bruksvattnet.

-Läcker det grönt vatten i hemmet ska man inte röra det eftersom det kan vara hett vatten. Om inte vi på HEM har totalentreprenad hos kunden är det en rörläggarfirma som ska kontaktas vid sådana skador, säger Marcus Rönnfelt, fjärrvärmeingenjör på HEM.

Han är positiv till att även vi på HEM nu börjar med pyranin och tror att det kommer att underlätta en hel del i drift och underhåll av Halmstads drygt 30 mil långa fjärrvärmenät.