Flexibla arbetstider blev lyckodrag

I alla väder, men med bra HEM-kläder, åker kollegorna i HEM:s parkgrupp Maija Svensson och Salah Albdulla ut och håller bolagets alla anläggningar i snyggt skick. En och annan maskin och något krånglande fordon får sig också en överblick eftersom Salah har ett brett register av kunskaper.

HEM:s parkgrupp består av en rad medarbetare som av olika anledningar inte velat, orkat eller kunnat arbeta heltid. Här får de efter egen förmåga arbeta fritt med uppdrag som ger både fysisk och psykisk hälsa och en hel del nya färdigheter på köpet. Som att köra hjullastare, motorsåg och hantera röjsågar.

Maija Svensson började på HEM för tre år sedan och hade innan det varit hemmafru och tagit hand om familjens katter. Född i Litauen och gift med en svensk man behövde hon träna upp svenska språket för att komma in på arbetsmarknaden. Att jobba förmiddagar i parkgruppen blev en perfekt lösning för henne som gick att kombinera med livet i övrigt.

Jag trodde att det mest handlade om blommor och planteringar, men det är ett tufft jobb. Jag hade inte orkat fysiskt att köra heldagar men det är jättebra att jobba halvtid och få den sociala biten med kollegorna och de andra på HEM.Maija Svensson

Maija Svensson

Beröm till kollegan

Salah Albdulla startade i gruppen i mars i år och har snabbt kommit in i arbetet och kompletterar nu Maija i de olika uppdragen.

-Han kan reparera allt och köra alla maskiner. Dessutom är han ansvarsfullt och punktlig vilket jag tycker är viktigt när man jobbar ihop. Det funkar jättebra när vi jobbar, säger Maija berömmande om sin kollega.

Innan han kom till HEM via Arbetsförmedlingen hade Salah varit arbetslös en längre tid då han plötsligt ensam fått ansvar för sina tre barn vilket blev svårt att få ihop med ett arbete då barnen var små och han saknat uppbackning efter att 2014 kommit till Sverige från Syrien.

Idag är barnen så pass stora, 13, 11 och 6 år, att de går i skolan och även kan ta hand om sig själva lite mer vilket gör att Salah kan arbeta förmiddag med parkgruppen.

Jag gillar bäst att jobba med maskiner. Min pappa var lastbilsförare och jag har också kört lastbil förr i Syrien. Jobbet på HEM har betytt väldigt mycket inte minst socialt med kollegorna men jag har lärt mig en massa nytt också.Salah Albdulla

Salah Albdulla

Han tar källsortering, miljö och klimat som gott exempel efter att ha fått besöka den optiska sorteringsanläggningen och sett vad som händer med soporna som slängs fel och de som slängs rätt.

Fin stämning

Både Maija och Salah trivs på HEM. Stämningen är fin mellan chefer och medarbetare och det är ingen tråkig hierarki utan alla hälsar på varandra oberoende av titel vilket de inte alltid varit vana vid tidigare i livet.

-HEM gör mycket för personalen. Vi har varit med på personalaktiviteter och roliga event, berättar Maija Svensson.

Hon är glad för sin anställning och hoppas nu att även Salah ska få vara kvar då hans avtal går ut senare i år.

-Vi jobbar så bra ihop och hittar hela tiden nya sätt att göra allting mer effektivt. Vi tänker ut nya sätt att jobba så det blir bättre och snabbare. Vi har samma inställning till jobbet och tycker att det allra bästa är att lämna ett ställe när det är rent och fint. Då har man gjort något man mår bra av, säger hon.

HEM logo på fasad

Christoffer fick nystart på HEM

Från social fobi och ständig oro till levnadsglad och självsäker kollega som hoppas på fast anställning. För Christoffer Ek, 29, blev arbetsträningen på HEM starten på ett helt nytt liv. Ett liv som han idag lever fullt ut som aldrig förr.

Emma Hansen Hållbarhetssamordnare HEM

Emma sätter hållbarhet på agendan

Hållbarhet är hett på de flesta myndigheters och företags agendor sedan många år. Med egna hållbarhetssamordnare, strateger och andra titlar vill man hitta sätt för verksamheterna att leva som man lär. På HEM är det hållbarhetssamordnare Emma Hansen som håller i taktpinnen för det breda hållbarhetsarbetet.

Linda gör HEM till en säkrare arbetsplats

För att HEM ska uppnå målet om att vara en hållbar och säker arbetsplats finns arbetsmiljösamordnare och skyddsombud på alla avdelningar. En av dem som arbetar med att driva arbetsmiljöarbetet är Linda Axelsson.