Checklistan för dig som ska bygga hus i Halmstad

Ska du bygga nytt hus i Halmstads kommun? Grattis! Då finns det också en hel del som du bör tänka på i valet av hus. Men du behöver även se till att el, vatten och värme är på plats och att soptunnan är beställd när du ska flytta in i ditt nya boende. Här har vi tagit fram en checklista som kan vara användbar och göra ditt nya husliv lite enklare för dig!

När du valt hustyp för din tomt och har bestämt om du ska bygga på egen hand eller med hjälp av totalentreprenad då finns det några saker du kan ta med i din checklista. 

Välj uppvärmning för ditt hus  

Ditt hus behöver värmas upp på något sätt. Fjärrvärme, direktverkande el eller värmepump? Ja, det finns en rad olika uppvärmningsalternativ att välja på för ditt nya boende. Kontakta oss om du vill diskutera vilken uppvärmningsform som passar dig bäst! Du kan även läsa mer om fördelarna med fjärrvärmen. 

Bygger du på Ranagård? Ja, då ingår fjärrvärmen i ditt tomtpris och det enda du behöver betala för är installationen. Mer om fjärrvärmen på Ranagård.

Bygga hus

Skaffa byggström

Bygger du i egen regi inom HEM:s elnätsområde tar du kontakt med oss för att beställa eventuell byggström att använda under tiden ni bygger er villa. Om du anlitat en firma för totalentreprenad för bygget av din villa löser de ofta detta åt dig. Detsamma gäller om du anlitar en elinstallatör. Du hittar mer information och tips om anslutningen av din el på vår webbplats. 

Teckna ett elnätsavtal 

När er villa väl är på plats meddelar du, eller förmodligen din elinstallatör, oss på HEM att byggström inte längre behövs. Uppfyller anläggningen ställda krav kan vi ansluta och montera elmätaren inom fem arbetsdagar. Vi tecknar sedan istället ett elnätsavtal för er villa.

Upptäck elavtal - man med dotter håller i ljusslinga

Teckna ett elhandelsavtal  

Till ert elnätsavtal behövs även ett elhandelsavtal. Det som skiljer de två avtalen åt är att elnätsavtalet behövs för att du ska kunna koppla upp din bostad på elnätet i det område du bor och elhandelsavtalet gäller din förbrukning av el. Du bestämmer själv vilken leverantör av elhandelsavtal som du väljer!

Vi hjälper dig att välja det elavtal som passar dig bäst! 

Upptäck våra elavtal

Beställ soptunna  

Innan du flyttar in behöver du beställa en soptunna. Slå oss en signal, på 035 - 190 190, 10 arbetsdagar före inflyttning, och meddela din nya adress så ser vi till att en soptunna körs ut till din tomt. I Halmstad har alla hushåll 14-dagarstömning, men du kan välja storlek på din tunna efter hushållets behov. 

Sortera ditt matavfall! I Halmstad sorterar alla hushåll ut sitt matavfall i en separat grön plastpåse som sedan knyts och läggs tillsammans med de vanliga soppåsarna i din soptunna. Matavfallet blir sedan biogas och biogödsel. Vill du veta mer? Mer information om den gröna påsen.

Beställ trädgårdstunna  

När du anlagt din trädgård kan du även, mot en säsongskostnad, välja till en trädgårdstunna för ditt trädgårdsavfall. I den separata tunnan slänger du kvistar, löv, gräs och växter som gjort sitt. Vi tömmer den varannan vecka mellan mars och november. Mer om trädgårdstunnan

Säg upp gamla avtal  

Har du avtal med oss (eller andra leverantörer för den delen), för ditt nuvarande boende vad gäller el och hushållsavfall, så glöm inte att säga upp dessa när det väl är dags. För vår del gäller 14 dagars uppsägningstid.

Välkommen HEM!

Vi hoppas att du ska bli nöjd med ditt nya bygge och att du kommer att trivas i Halmstad. Du kan alltid höra av dig till oss på HEM om du har frågor eller om vi kan hjälpa dig på vägen. Som vi brukar säga: Välkommen HEM!

Besök återvinningscentralen

I Halmstad får varje hushåll årligen 15 fria besök på våra återvinningscentraler. Besöken är kopplade till din folkbokföringsadress så när du skrivit dig på din nya adress ska du automatiskt kunna komma in med ditt körkort.

Våra öppettider

Besök ÅVC

Ranagård och Fjärrvärme

Ett stenkast från Söndrum med hav och skog som närmsta granne hittar du Ranagård - en helt ny stadsdel i Halmstad som tar form.

För er som bygger på Ranagård

Cirka 600 nya boende kommer stå färdigt på den nya stadsdelen Ranagård de närmaste åren. För er som bygger på området, byggentreprenör, byggherre eller installatör har vi samlat information för att göra ert arbete enklare och få koll på vilka förutsättningar som gäller.

Fjärrvärme till din villa - så här ser processen ut

För dig som valt fjärrvärme till din nya villa på Ranagård har vi samlat information som är bra för dig att veta. Både hur processen går till och vad du behöver tänka på inför de olika stegen för att fjärrvärmen och din central kommer på plats i ditt nya hus.