batterier.jpg

ÅVC prisas för smarta lösningar

HEM-kollegorna på ÅVC Villmanstrand prisades i veckan av Elkretsen för smarta lösningar för ökad säkerhet vid batteriinsamling, något som nu kan användas i hela Sverige. Sedan tidigare har man uppmärksammats för en box för bland annat stöldbegärlig teknik och brandfarliga litiumbatterier.

Att arbeta med återvinning innebär inte bara att se till att kunderna slänger rätt sak på rätt plats. På ÅVC Villmanstrand tar man uppdraget på största allvar och har vid flera tillfällen kunnat fixa egna lösningar på generella problem för insamlingen, något som man alltså premieras för från branschen och producentorganisationen Elkretsen.

”Vilka fina förbättringsförslag från Villmanstrand. Den här gången vill vi framhålla och särskilt premiera er för batterigallret. Den sorteringshjälpen används idag av många ÅVC:er och gör skillnad i processen. Vi kommer att skriva mer om batterier i nyhetsbrevet i januari. Då passar även er rutin med den lilla boxen in tillsammans med rullvagnen. Vi vill gärna använda dessa som inspiration och goda exempel,” skriver Elkretsen i brevet till kollegorna.
batterier.jpg

Gallret man hänvisar till är ett fastsatt skydd ovanpå batterilådan där man länge fått lägga tid på eftersortering då många inte slänger rätt sak på rätt plats. 

Tanken kom från att många slängde fel i batterilådan. Ofta låg där stora plastpåsar med blandade batterier eller litiumbatterier bland vanliga batterier vilket är direkt farligt, säger Kent Johansson.

En fara med att blanda olika batterier är att vissa batterier är lättantändliga och kan orsaka bränder. Litiumbatterier kan självantända vid stötar varför kollegorna redan för några år sedan byggde den numera kallade Villmaboxen, en inkapslad låda för prylar med litiumbatterier. Att ha en stängd box för sådan teknisk utrustning förhindrar också stölder av begärligt material.

Idéerna till innovationer kommer lite varstans ifrån. Gallret till batterilådan kom till exempel från en dörr till ett lägenhetsförråd. Det behöver alltså varken vara dyrt eller besvärligt att hitta nya lösningar med gamla grejer och även billiga lösningar kan göra stor skillnad.

Hjul och handtag

Som en vidareutveckling av batterilådan, men tanke på brandrisken bland batterierna, kom kollegorna även på att sätta hjul på lådan och möjliggöra snabb förflyttning genom en krok för ett längre handtag som lätt kan fästas och dra lådan ut ur byggnaden. Ett enkelt sätt att förhindra brand i byggnaden och fara för personal och kunder.

Det är kul med den där Villmaboxen, för åker man från norr till söder i Sverige så kan man faktiskt se den här lösningen på olika ÅVC:er. Elkretsen har tagit fram den så att den nu går att beställa, berättar Peter Gustavsson.

Den 8 februari åker ÅVC-chef Peter Gustavsson och medarbetaren Mattias Hellqvist till Stockholm för att delta vid Elkretsens workshop om förbättringsarbeten för återvinning. Då kommer pristagarna att uppmärksammas lite extra också.

Villma.jpg
På bilden syns Mattias Hellqvist, Kent Johansson och Johanna Rosell.

Enligt Mattias Hellqvist är idéerna en följd av att både han och kollegorna på Villmanstrand är lösningsorienterade när man upptäcker något som kan förbättras. Men också ett resultat av att man ges utrymme för egna idéer.

Får man positiv feedback på det man gör så blir det en knuff till att fortsätta och det blir kul att vara lite uppfinnar-Jocke och hitta lösningar.

Även ÅVC-chef Peter Gustavsson är inne på samma linje vad gäller möjligheterna till att lyfta medarbetarnas idéer ett snäpp extra.

Ger man förutsättningar för engagemang så kommer engagemanget. Det som är extra roligt är att det här arbetet inte bara gynnar oss själva utan även kollegor runt om i landet som kan ta efter våra idéer och få en bättre arbetsmiljö och sortering, säger han.

I veckan kom vinsten, en ny Ipad, som ska användas i arbetet för dem som kör hjullastaren. Även ett inramat diplom medföljde vilket snart kommer att pryda väggen i personalutrymmet som en påminnelse att smarta lösningar på hemmaplan kan lyfta återvinningen långt utanför kommungränserna. Är inte det något att vara stolt över så vet i alla fall inte jag vad det skulle vara.