
Gröna påsen - från utdömd till lovordad
Den gröna påsen för matavfall i Halmstad är nu inne på åttonde året och vilken resa den gjort. Från att ha varit sporadiskt använd i hemmen till att öka i mängd, men i perioder med både skor och engångsgrillar innanför knuten, till dagens fina innehåll som biogasproducenterna fått upp ögonen för och slåss om.
När matavfallsinsamlingen drog igång i hela Halmstad 2017 uttalade dåvarande återvinningschefen John Eriksson att målet/ambitionen var att efter några år ha fått så fin kvalitet på matavfallet att slurryn skulle bli så attraktiv att den genererade en inkomst till HEM och inte tvärtom.
Ambitionen var god och passande för ett miljöbolag. Därför var också besvikelsen stor när kvaliteten på det som kastades i gröna påsen de första åren var så dålig att vi under perioder fick skicka oöppnade påsar till kollegorna i Borås för att de skulle ta hand om både matavfall och allt skräp som slängdes i den gröna påsen. Då var Erikssons mål långt borta.
Men efter satsning på information och investeringar i teknik har HEM idag en så fin slurry att flera olika biogasanläggningar visat intresse för produkten och därmed har också priset för varan ökat.
Lösningar längs vägen
Milan Lazic, chef för optiska anläggningen, är naturligtvis glad för utvecklingen efter att ha varit med från starten och, tillsammans med sina drifttekniker i anläggningen, även varit med och tagit fram lösningar när det dykt upp utmaningar längs vägen.
När matavfallsutsorteringen drog igång var kvalitetskravet på slurryn max 20 kvadratcentimeter synliga föroreningar per kilo slurry. Det fanns ingen chans att HEM skulle klara det kravet med det som kom in i påsarna. Driftpersonalen började då titta på lösningar för att bli av med det skräp som kontaminerade matavfallet.

Bland annat installerades en luftblås som tog bort plast och annat som följt med de gröna påsarna på bandet. Genom att luta ett av de löpande banden fick man också bort glasburkar, bollar och liknande som då rullade av. Kvaliteten blev något bättre, men det krävdes ändå investeringar i tekniken eftersom kraven på kvaliteten i samma veva ändrades. Nu fick slurryn högst innehålla 10 kvadratcentimeter synliga föroreningar per kilo slurry.
Sorterar bättre
Lösningen var en cyklon som kunde få bort grus, glas och äggskal samt installationen av en så kallad Rotosieve som effektivt transporterar bort plast.
Enligt Milan är slurryn från HEM nu en av de bättre i landet. Delvis för att invånarna lärt sig sortera bättre, delvis på grund av den nya tekniken. Ytterligare en orsak är att Halmstad får in fint matavfall från andra kommuner som Laholm och i perioder även Kungsbacka och Kristianstad.
Senaste förbättringsåtgärden var en extra tank på 80 kubikmeter för fettavskiljarslam. Detta kördes tidigare direkt till Södra Hallands kraft mot en betalning. Idag används det flytande materialet i slurryn och kompletterar processvattnet från värmeverket i slurrytillverkningen.

- Bara den förändringen har inneburit en besparing på nästan en halv miljon kronor. Fettet har också ett större energivärde i slurryn och vi sparar på brandskyddsvattnet/processvattnet också, förklarar Milan Lazic.
Goda omdömen
Från Södra Hallands kraft , dit slurryn körs för biogas- och gödselproduktion, har man fått väldigt goda omdömen om kvaliteten.
- När de tömmer sin mottagningstank finns där inga plastrester från vår slurry längre. Vi har i avtalet krav på oss om att göra fyra kvalitetsanalyser på slurryn varje år och skicka till biogasmottagaren, men vi mäter varje vecka, säger Milan.
Att nöden är uppfinningarnas moder bevisade Milan och medarbetarna i vintras. Under lång tid hade pumparna i slurrytillverkningen stannat och slitits på grund av metaller, bestick, skruvar, spikar och annat som fastnat i röret där maten passerar.
- Vi funderade på en lösning och kom på att vi köper starka magneter och sätter rakt in i röret i anslutning till en öppningsbar lucka. Nu öppnar vi luckan efter varje körning och rensar magneterna och det sitter alltid mängder av magnetiska metaller där.
Fler idéer
Insatsen har sparat rejält på pumparna och man har sluppit de irriterande stoppen. Samtliga i arbetsstyrkan inne på optiska anläggningen ser hellre utmaningarna som ska lösas än problemen man har för stunden.
- Vi kommer att hitta fler idéer och lösningar när vi väl kör igång fler fraktioner i den optiska sorteringen med fler färgade påsar. När något är nytt ser man snabbt vad som kan göras ännu bättre, konstaterar Milan Lazic.
Vid årsskiftet kunde medarbetarna glädjas åt att ha slagit nytt rekord i slurrytillverkning med 10 005 ton prima slurry som levererats från den optiska anläggningen. Om inte det tar död på myten om att ”den där gröna påsen och sorteringsanläggningen har aldrig fungerat” så är det nog inget som gör det.
Nu siktar vi på ännu ett fint år med utökad sortering med de nya färgade påsarna för förpackningar med ambitionen att öka återvinningen av material från Halmstad. Tillsammans med våra invånare kommer vi att fixa det galant.

