Thomas Brinck får utmärkelsen Årets hjärta

HEM:s medarbetare Thomas Brinck fick i dag ta emot kommunens nyinstiftade medarbetarpris Årets hjärta för sitt arbete med att få in människor utanför arbetsmarknaden både i jobb och ett socialt sammanhang.

Thomas Brinck jobbar som arbetsledare på HEM och ansvarar för utemiljö och alla yttre anläggningar. När han anställdes på HEM fick han uppdraget att starta arbetsmarknadsprojektet som årligen anställer medarbetare som står långt ifrån arbetsmarknaden. Hans team håller till exempel rent, rensar, sköter fastigheter och håller fordonsparken i gott skick.

Det var under stort hysh-hysh och hemlighetsmakeri som kommundirektör Mattias Rossköld och kommunråd Ella Kardemark (KD) på onsdagens överraskade Thomas Brinck i ett av fokusrummen på HEM:s huvudkontor.

Utrustade med blommor, tårta och en motivering som fick huvudpersonen att se både glad och en aning rörd ut, gratulerade man Thomas Brinck till priset för hans stora engagemang för medarbetarna i vad som går under namnet ”parkgruppen” på HEM.

Här finns människor som av olika anledningar hamnar långt från arbetsmarknaden, men genom Thomas mentorskap fått en ny chans in i arbete. Av 12 deltagare har sju stycken fått fasta anställningar, på HEM eller på andra arbetsplatser. Ett kvitto på att någonting verkligen fungerar.

Thomas Brinck får utmärkelsen Årets hjärta

Strålande exempel

Ett strålande exempel är Christoffer Johansson som nyligen fick fast anställning på HEM från att för ett par år sedan kämpat med mental ohälsa som gjorde det svårt för honom att ens lämna hemmet. Idag är Christoffer en självklar kollega på HEM som själv blivit mentor åt andra i deras första kontakt med HEM och arbetet i gruppen.

- Det bästa med Thomas är att han alltid hjälpt mig med stort tålamod och fått mig hit där jag är idag till slut, säger Christoffer.

Även Thomas ser just tålamod som en av de viktigaste egenskaperna i mentorskapet med människor på olika och ibland väldigt svåra platser i livet.

Tålamod och att förstå människor i de situationer de är tror jag är nyckeln. Och i gengäld får jag massor tillbaka. Jag behöver bara titta på Christoffer om det känns tungt så ser jag att det är värt allt, säger prisvinnaren.

När kommundirektören stack in huvudet i rummet blev han helt överrumplad erkänner han. Nomineringen i sig var nog för mig. Det är ett fint erkännande. Allt det här andra är en bonus.

Prisceremoni

Och mer ska det bli. I vinsten ingår en lunch med övriga vinnare i fler kategorier, prisceremoni i fullmäktige i mars samt 5000 kronor att användas till kompetensutbildning.

- Det här är såklart jätteroligt för mig, men också för hela min avdelning och de jag jobbar med för det är de som har en stor bit i det här. Det är ju deras vilja och engagemang som gör att vi alls finns här, summerar Thomas Brinck.