toppbild_elhandel.jpg

Allt om Din El

Aldrig har så många haft så mycket frågor och undringar om elmarknaden, elpriserna och vad vi själva kan göra för att påverka både elsituationen och priserna. Här har vi samlat en massa information som kan hjälpa dig få koll på elen både i din egen vardag och i ett större sammanhang.

faq-hem-promo.png

Svar när och där du behöver dem

Visste du att vi har samlat svar på många av de frågor våra kunder har kring elpriser, fakturor och annat bra. Du hittar dem längst ner till höger på alla sidor på vår webbplats.

Tryck bara på knappen "Frågor och Svar" och sedan kan du navigera genom att trycka på de kategorier vi skapat för att hjälpa dig eller genom att söka fritt på den fråga du letar svar på. Tillsammans gör vi ditt HEM lite bättre. 

Tips för att sänka din elförbrukning.

Sara Memmi, avdelningschef för kundrelationer på HEM, ger tips på hur man kan sänka sin elförbrukning.

Vad är 1kwh?

Jesper Wendel, elhandlare på HEM, förklarar vad en 1 kilowattimme är.

Vad händer om man inte kan betala fakturan?

Sara Memmi, avdelningschef för kundrelationer på HEM, berättar vad som händer om man inte kan betala sin faktura. Hon uppmanar kunderna att i första hand ta kontakt med HEM för att undersöka vilka alternativ det finns.

Varför är elpriset så högt just nu?

HEM:s vd. Håkan Kånge berättar om varför elpriset är så högt just nu. Mycket beror på det "energikriget" som pågår mellan EU och Ryssland och som gör att priset på gas blivit mycket högt. Det påverkar hela elmarknaden

Våra elavatal_samlade.PNG

Vi har elavtalet för dig

Rörligt, fast, förvaltat eller timpris? Ja, alla har vi olika behov när det kommer till elförbrukning och val av elavtal. Kanske vill du ha tryggheten att veta i förväg vad du betalar för en kWh eller har du råd att klara eventuella pristoppar som elmarknaden kan bjuda på. Därför erbjuder vi fyra olika elavtal, så att du kan hitta det perfekta avtalet för just dig. 

Vad är ett Timpris?

Jesper Wendel, elhandlare på HEM, förklarar att med ett timpris baserar man sin kostnad på elen man förbrukar timme för timme. Mest pengar sparar man om elen förbrukar på nätter och helger.

Varför är elpriset dyrare i södra Sverige?

Håkan Kånge, vd för HEM, berättar varför elen är dyrare i Södra Sverige. Det beror främst på att det finns för lite ledningar för den efterfrågan av el som finns.

om_krisen_kommer.jpg

Är du förberedd om strömmen går?

Om strömmen bryts och blir borta under ett antal timmar, oberoende av orsak, är det bra att vara förberedd där hemma.

Precis som vi med jämna mellanrum uppmanas att vara enligt rekommendationerna från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det kan handla om enkla saker som att ha tillgång till ficklampor, stearinljus, en batteridriven radio, vatten och livsmedel som är enkla att laga till även utan ström. På MSBs hemsida får du tips på vad som är bra att ha hemma och hur du förbereder dig för ett strömavbrott eller annan typ av krissituation.

Vad är Nord Pool?

Jesper Wendel, elhandlare på HEM, berättar att Nord Pool är elbörsen som finns i Oslo. Det är där man sätter priset på den fysiska elen som vi har behov av.

Vad är spotpris?

Jesper Wendel, elhandlare på HEM, förklarar vad ett spotpris är. Spotpris är ett timpris som sätts på elbörsen Nord Pool i Oslo. Priset sätts varje dygn och man får ett nytt pris för varje timme.