toppbild_elhandel.jpg

Allt om Din El

Aldrig har så många haft så mycket frågor och undringar om elmarknaden, elpriserna och vad vi själva kan göra för att påverka både elsituationen och priserna. Här har vi samlat en massa information som kan hjälpa dig få koll på elen både i din egen vardag och i ett större sammanhang.

faq-hem-promo.png

Svar när och där du behöver dem

Visste du att vi har samlat svar på många av de frågor våra kunder har kring elpriser, fakturor och annat bra. Du hittar dem längst ner till höger på alla sidor på vår webbplats.

Tryck bara på knappen "Frågor och Svar" och sedan kan du navigera genom att trycka på de kategorier vi skapat för att hjälpa dig eller genom att söka fritt på den fråga du letar svar på. Tillsammans gör vi ditt HEM lite bättre. 

Tips för att sänka din elförbrukning.

Sara Memmi, avdelningschef för kundrelationer på HEM, ger tips på hur man kan sänka sin elförbrukning.

Vad är 1kwh?

Jesper Wendel, elhandlare på HEM, förklarar vad en 1 kilowattimme är.

Vad händer om man inte kan betala fakturan?

Sara Memmi, avdelningschef för kundrelationer på HEM, berättar vad som händer om man inte kan betala sin faktura. Hon uppmanar kunderna att i första hand ta kontakt med HEM för att undersöka vilka alternativ det finns.

Varför är elpriset så högt just nu?

HEM:s vd. Håkan Kånge berättar om varför elpriset är så högt just nu. Mycket beror på det "energikriget" som pågår mellan EU och Ryssland och som gör att priset på gas blivit mycket högt. Det påverkar hela elmarknaden

Electricity eating up your savings. Studio shot of a womans hand putting money into a lightbulb.

Så sparar du själv både el och pengar

Det är ingen nyhet för någon att energisituationen både här i Sverige och ute i Europa just nu onormalt ansträngd och att vi alla påverkas av läget. 

Priserna är rekordhöga och spås bli ännu dyrare när vintern kommer. Då finns det också risk för att elen under vissa timmar inte räcker när vi börjar använda mer el för att till exempel värma våra hus. Det kan låta hopplöst men vi kan förebygga mycket och förbättra situationen tillsammans genom att använda elen smartare och även mer utspritt över dygnet. Ingen kan göra allt men alla kan göra något och varje kilowattimme räknas.

Energimyndighetens hemsida hittar du värdefull information om vad du kan göra för att spara el/pengar och bidra till att minska elanvändningen generellt

Vad är ett Timpris?

Jesper Wendel, elhandlare på HEM, förklarar att med ett timpris baserar man sin kostnad på elen man förbrukar timme för timme. Mest pengar sparar man om elen förbrukar på nätter och helger.

Varför är elpriset dyrare i södra Sverige?

Håkan Kånge, vd för HEM, berättar varför elen är dyrare i Södra Sverige. Det beror främst på att det finns för lite ledningar för den efterfrågan av el som finns.

om_krisen_kommer.jpg

Är du förberedd om strömmen går?

Om strömmen bryts och blir borta under ett antal timmar, oberoende av orsak, är det bra att vara förberedd där hemma.

Precis som vi med jämna mellanrum uppmanas att vara enligt rekommendationerna från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det kan handla om enkla saker som att ha tillgång till ficklampor, stearinljus, en batteridriven radio, vatten och livsmedel som är enkla att laga till även utan ström. På MSBs hemsida får du tips på vad som är bra att ha hemma och hur du förbereder dig för ett strömavbrott eller annan typ av krissituation.

Vad är Nord Pool?

Jesper Wendel, elhandlare på HEM, berättar att Nord Pool är elbörsen som finns i Oslo. Det är där man sätter priset på den fysiska elen som vi har behov av.

Vad är spotpris?

Jesper Wendel, elhandlare på HEM, förklarar vad ett spotpris är. Spotpris är ett timpris som sätts på elbörsen Nord Pool i Oslo. Priset sätts varje dygn och man får ett nytt pris för varje timme.