Hus.jpg

Fjärrvärme till din villa - så här ser processen ut

För dig som valt fjärrvärme till din nya villa på Ranagård har vi samlat information som är bra för dig att veta. Både hur processen går till och vad du behöver tänka på inför de olika stegen för att fjärrvärmen och din central kommer på plats i ditt nya hus.

Fjärrvärmen ligger redan på plats på Ranagård och vi har förberett så mycket vi kan. Men nu är det dags att koppla ditt hus till fjärrvärmenätet vilket innebär några olika moment. Vi ser självklart till att ta hand om delar av denna process åt dig, men det finns några saker du behöver ha koll på och meddela oss under resans gång för att installationen av din fjärrvärmeväxlare ska gå så smidigt som möjligt.  

1. Anslutningsböj och framgrävning 

Först levereras en anslutningsböj innan plattan till ditt nya hus ska gjutas. Anslutningsböjen är en viktig del i processen för att sedan kunna ansluta din fastighet till fjärrvärmenätet. Det är därför viktigt att du meddelar oss 6 veckor innan anslutningsböjen ska levereras samt att du även informerar oss om anslutningspunkt. 

Efter leverans från oss monterar din byggentreprenör anslutningsböjen på plats innan plattan gjuts. Därefter anpassar vi vår grävning, som tar ca 2-3 veckor, efter husbyggnationen.  

Observera att din byggentreprenör även behöver se till så att framdragning av brunn eller spilltratt finns på plats under växlarenheten.

För frågor som gäller installationen av anslutningsböjen kontakta Björn Fogelquist på HEM på tfn. 070-645 26 56 eller via e-post . Meddela även nedan information: 

  • storlek/längd/höjd på böj
  • ritningar som visar anslutningspunkt för växlare/undercentral
  • namn och telefonnummer till din byggentreprenör

2. El och internet till din fjärrvärmeväxlare

Även om det inte krävs mycket el så behöver ändå din fjärrvärmeväxlare anslutas till ett eluttag för att fungera. Så säkerställ med din elektriker att ni placerar ett eluttag i närheten där din växlare ska stå. Dessutom behöver din växlare ha internetanslutning via nätverkskabel. 

3. Installation av din växlare

När fjärrvärmen är framgrävd till ditt hus och rummet där fjärrvärmeväxlaren är klart är det dags för oss att komma och installera din växlare. Meddela oss senast 6 veckor innan installation ska ske för att minska risken för förseningar.

4. Röranslutning 

När din fjärrvärmeväxlare är på plats behöver du ta hjälp av en rörläggare som tar hand om röranslutningar till växlarenheten från husets system. Ta kontakt med en behörig VVS:are som kan hjälpa till med detta! 

5. Fjärrvärmeväxlaren redo att användas

Sista steget är att vi kommer och provtrycker din fjärrvärmeväxlare och driftsätter den. Sen är din växlare redo att börja användas. Vi bokar även in en tid med dig för att gå igenom hur växlaren fungerar och du har möjlighet att ställa frågor. 

Vill du veta mer?

Kontakta oss så hjälper vi dig! Ring 035-190 190.