Bo_Klok_2.jpg

Fördelarna med fjärrvärme

Är det dags att se över uppvärmningen där hemma eller planerar du att bygga nytt hus? Ja då lönar det sig att se över vilka alternativ som finns och vad dessa innebär innan du väljer, både för plånboken och för klimatpåverkan. Här sammanfattar vi plus och minus med fjärrvärme som uppvärmningsalternativ för ditt hus.

Mer än hälften av Sveriges befolkning får sin värme från just fjärrvärme. Fjärrvärmenätet i Halmstad har funnits i över 40 år och tack vare fjärrvärmen kan vi värma upp vår stad med energi som annars skulle gått till spillo. Vi använder nämligen till största del avfall och spillvärme från industrin för att göra fjärrvärme till dig – smart, smidigt och miljösnällt.  

I stället för att varje hus ska göra sin egen värme, så produceras fjärrvärme i ett värmeverk som kan värma en hel stad. Under Halmstad ligger många mils fjärrvärmenät, ledningar med hett vatten under gatorna för att värma större fastigheter och hus. Det är helt enkelt ett smart sätt att värma många samtidigt. 

För dig som väljer fjärrvärme från oss på HEM kan du vara trygg med att vi finns där när du behöver. Vi är alltid ett telefonsamtal bort om du av någon anledning får problem med din fjärrvärme! 

fördel

Fjärrvärmens fördelar

  • Driftsäkert alternativ med låg driftskostnad. Det är bekymmersfritt och tryggt att vara fjärrvärmekund. Fjärrvärmen bygger på en okomplicerad och beprövad teknik med mycket hög driftsäkerhet, vilket gör att dina underhållskostnader blir låga.
  • Behagligt inomhusklimat och riklig tillgång på varmvatten. Du får en jämn och pålitlig värme i ditt hus och du behöver inte oroa dig för plötsliga kallduschar. Med fjärrvärme räcker varmvattnet till hela familjen, även till familjer med tonåringar.
  • Stabilt pris. Du har ett stabilt pris på din värme och påverkas inte av elprisets svängningar på marknaden. Priset justeras endast en gång per år och oftast bara med någon procent.
  • Bra val för miljön. Fjärrvärme har låg klimatpåverkan, eftersom energin som utvinns annars skulle gå till spillo. Därmed är fjärrvärmen ett resurssnålt alternativ. Fjärrvärme är dessutom bra för inomhusmiljön. Den luktar inte, bullrar inte och ger behaglig värme och kan återvinnas.
  • Tar liten plats. En fjärrvärmeväxlare, som både ger värme och varmvatten, är liten och smidig jämfört med andra uppvärmningsalternativ. Måtten på en fjärrvärmeväxlare är ungefär följande, bredd x djup x höjd = 565 x 410 x 780 mm. Du slipper även att ha en enhet på utsidan av huset som stör dig och/eller grannen.
  • Belastar inte elnätet. Du undviker att använda el till uppvärmning vilket påverkar kapaciteten i elnätet. Den ökade elektrifieringen innebär att allt fler saker drivs på el, vilket innebär att behov och efterfrågan på effekt och kapacitet i elnätet ökar. På sikt kan det påverka elpriset men även eleffekten. Det bidrar inte fjärrvärmen till.
  • Påverkar husets energiprestanda. För dig som bygger nytt hus får du en bättre energiprestanda enligt energikraven för byggregler; 0,7 för fjärrvärme, 1,8 för el, vilket är intressant när det gäller din fastighets energideklaration.
blixt

Finns det inte några nackdelar med fjärrvärme?

  • Jo, tyvärr så kan inte alla få fjärrvärme, utan endast du som bor inom fjärrvärmenätet.
  • Kan inte välja leverantör. Det är sant att det bara finns en leverantör av fjärrvärme i Halmstad. Men faktum är att skulle du inte trivas med fjärrvärme så är du ändå inte låst, utan har alltid 3 månaders uppsägnings- och bindningstid om du inte är nöjd.

Fjärrvärmen i Halmstad

Tack vare fjärrvärmen ser vi till att värma upp vår hemstad Halmstad med energi som annars skulle gått till spillo. Vi använder nämligen till största del avfall och spillvärme från industrin för att göra fjärrvärme till dig – smart, smidigt och miljösnällt.

Vill du veta mer om fjärrvärmen? 

Kontakta oss så hjälper vi dig vilket uppvärmningsalternativ som passar dig bäst!