el2.jpg

Din nya elmätare

Den nya generationen elmätare som installeras av energibolag runt om i Sverige öppnar upp en rad möjligheter för dig som kund. De nya elmätarna har en HAN-port, eller Home Area Network-port, som möjliggör en mer anpassad och effektiv hantering av din energianvändning i hemmet.

De mest påtagliga fördelarna med den nya elmätaren är att den ger dig möjlighet att få en realtidsöversikt över din energiförbrukning. Med rätt stöd (applikation och eller leverantör) ger det dig en tydlig insikt i när och varför energiförbrukningen är hög och hjälper dig att identifiera möjliga energibesparingsåtgärder.

Som ett stöd till dig när du utforskar dina möjligheter med din nya elmätare har vi samlat lite nyttig information på den här sidan.

Vad är HAN-porten för något?

Porten, som också kallas för kundport eller kundgränssnitt, är ett myndighetskrav. Senast år 2025 ska alla elmätare i Sverige ha porten. Porten tillåter kunden att i nästan realtid ta ut mätvärden om sin egen elanvändning.

HAN-porten är en fysisk kontakt på elmätaren där du som kund kan koppla in en utrustning och ta del av mätvärden från elmätaren i realtid. HAN-porten är default avaktiverad och därför behöver du aktivera den via hanport.hem.se innan du kan använda den. 

Vad kan HAN-porten användas till?

Porten används för att du som kund ska kunna ta ut realtidsvärden från elmätaren. Det kan vara intressant för dig att följa din nuvarande förbrukning och/eller strömmar och spänningar. Du kan ha egna system där den här typen av värden läses in, lagras och används för t.ex. optimering av din energianvändning eller lastbalansering. Det finns redan produkter ute på marknaden som använder sig av data från HAN-portar på elmätare.

Hur vet jag om jag har en ny elmätare?

Din nya elmätare är från AIDON och ser ut såhär:

Bild_fran_datablad_6534.png
Ny elmätare med HAN-port

Vilken data kan du som kund läsa ut?

Parametrar som du kan ta ut via HAN-porten är:

  • Mätarens aktuella datum och tid
  • Mätarnummer
  • Mätartyp
  • Momentan effekt i alla fyra kvadranter (import, export, aktiv, reaktiv)
  • Total energi (mätarställning) i alla fyra kvadranter (import, export, aktiv, reaktiv)
  • Spänning per fas
  • Ström per fas
  • Dataströmmen pushas ut från mätaren var 15:e sekund.

Var kan jag hitta produkter att ansluta till HAN-porten?

HEM eller HEM Nät erbjuder idag inga produkter till HAN-porten. Du kan leta och efterfråga produkter på den öppna marknaden. Porten som HEM Näts elmätare har är den nederländska standarden P1 (P1 Companion Standard, Version 5.0.2" baserat på IEC 62056-21 Mode D). Kontakten på mätaren är ett modularuttag av typen RJ12 och sitter under en gummilucka på framsidan av mätaren. (Porten har samma anslutningstyp som för vanlig nätverkskabel men kan INTE kopplas in mot vanlig nätverksutrustning såsom router eller dator).

Måste jag aktivera min HAN-port?

Känns HAN-port och nya applikationer för komplicerat ska du inte vara orolig. Även utan en aktiverad HAN-port och ny hårdvara kan du, precis som vanligt, logga in på Mina sidor för att se dina mätvärden. Vill du hellre se din förbrukning i mobilen går det alldeles utmärkt att ladda ner vår app "Mitt HEM".

Vi är dessutom aldrig mer än ett samtal bort - antingen i chatten här på hem.se eller på telefon 035-190 190.

Informationen på denna sida är från HEM Nät AB - ditt lokala elnätsföretag i ständig beredskap.