privat_eller_el.jpg

Vad är skillnaden mellan elnät och elhandel?

Det är inte alltid det enklaste att ha koll på vad skillnaden mellan elnät och elhandel. Här reder vi ut begreppen och gör det enklare för dig!

Vi tar det för från början. Elnätet är ledningarna som går hem till dig medan elhandeln är den el som du förbrukar och köper från ditt valda elhandelsbolag.

Elnät

I Halmstad kommun är det HEM Nät AB som står för majoriteten av elnätet. Vårt nät ligger i elområde 4 som täcker södra delen av Sverige. Vi ser till att ledningarna går hela vägen hem till dig att de underhålls och förstärks när det behövs.

Du kan inte själv välja vilket elnätsföretag du vill utan är bunden till det elnätsföretaget som äger nätet där just du bor.

Elhandel

Du kan däremot helt fritt välja vilket elhandelsbolag som du köper din el utav. Elhandelsbolaget tar betalt för den el som du förbrukar och använder i ditt hem när du exempelvis kokar ditt kaffe, kollar på tv eller laddar din mobil. Den finns olika typer av avtal att välja på, elavtal med fast pris som är bundet en viss tid, eller elavtal med rörligt pris utan bindningstid som varierar över tid. 

Två elavtal - en faktura

Det innebär att du har två olika avtal. Ett elnätsavtal med elnätsföretaget som äger nätet där du bor (exempelvis HEM Nät AB) och ett elhandelsavtal med det företag som du väljer att köpa din el av (exempelvis HEM Energi och Miljö AB).

För dig som bor inom HEM:s nät och som även valt oss som elhandelsleverantör får både din elnätsavgift och din elhandelsavgift på en och samma faktura fast delarna redovisas separat. Om du vill veta vilka olika delar som din elfaktura består av, då kan du läsa mer om det på vår exempelfaktura

Skillnaden mellan elnät och elhandel?

Kika på filmen där vi förklarar vad som är skillnaden mellan elnät och elhandel.