Laddare.jpg

Chans att vinna Laddguldet 2023

Elbilar och deras nödvändiga laddstationer är hett sedan flera år och något som HEM och Halmstads kommun satsat stort på i egna och externa samarbeten. Extra roligt därför att HEM nu i samarbete med Halmstads kommun nominerats till 2023-års pris Laddguldet i kategorin kommun. Den 1 december vet vi om vi vunnit.

Priset Laddguldet har delats ut i sju år och syftar till att premiera kommuner och fastighetsägare som på olika sätt, långsiktigt och med en helhetssyn, jobbar för att göra det enklare att välja och använda elbil.

Bakgrunden är naturligtvis omställningen till fossilfria fordon och elektrifieringen av transportsektorn för att nå Sveriges klimatmål och Agenda 2030-målen. Från HEM:s synvinkel faller detta även under Energiföretagens antagna ”Färdplan energi” med fokus på hur olika aktörer tillsammans ska jobba för det fossilfria samhället.

Många kriterier

I år är Halmstads kommun och HEM nominerade till priset tillsammans med 15 andra kommuner. Det är ingen liten bedrift om man vinner eftersom en lång rad kriterier ska vara uppfyllda för att man ens ska nomineras.

Bland annat ska det ha gjorts märkbara investeringar och praktiska åtaganden kring införandet av laddlösningar. Det ska finnas en strategi för det geografiska område där laddmöjligheterna uppförs och kommunen ska också kunna luta sig mot en politisk förankring kring åtgärderna och även visa politisk handlingskraft. Lägg därtill ”nytänkande och innovation” och en god information ut till medborgare och företag kring satsningarna och många kommuner faller nog bort på vägen.

Ringar på vattnet

En välkommen bonus är också om satsningarna skapar ”ringar på vattnet” för externa aktörer att våga och kunna ställa om efter att kommunens initiativ visat vägen.

viktor-elbil.jpg

Viktor Sundling, affärsansvarig för eMobility på HEM, är glad över nomineringen som han ser som både ett erkännande för den satsning som gjorts och som ett fint marknadsföringstillfälle kring laddningsaffären.

Väldigt roligt att uppmärksammas i de här sammanhangen. Dessutom ser jag möjligheten för oss att kunna lyfta våra partners och på så vis komma närmare varandra i det samarbetet, säger han.

Att bolaget HEM blivit nominerade i kategorin kommun är i sig inget konstigt eftersom den andra kategorin företag har helt andra kriterier som inte passar in på ett kommunalt bolag.

Vi är ju ett kommunalt bolag med kommunen som ägare och dessutom som samarbetspartners kring de här frågorna. Vi på HEM jobbar ju för att uppfylla målen för fler laddstationer enligt kommunens plan för energi och klimat, säger Viktor Sundling.

Prisutdelning 1 december

Vinnaren av Laddguldet utses av en jury med medlemmar från en rad organisationer och företag: Mobility Sweden, Sveriges Åkeriföretag, PowerCircle, Drivkraft Sverige, Sveriges Allmännytta, Klimatkommunerna och eCarExpo.

Priset delas ut i samband med eCarExpo på Svenska Mässan i Göteborg fredagen den 1 december.

Läs mer om Laddguldet 2023