BA2_9174-1_HEM.jpg

Tips och regler

För att sophämtningen här i Halmstad ska fungera finns det några tips och regler som är bra att känna till för dig. Här har vi samlat allt du behöver för att enkelt bidra till en smidig och hållbar sophämtning i Halmstads kommun.

Sopkärl ovan_Rityta 1.png

Tipsen för din soptunna

Här är tipsen för att din sophämtning ska gå så enkelt som möjligt så att din soptunna verkligen töms.

  • Ställ ut soptunnan senast kl. 07.00 på din sophämtningsdag
  • Kontrollera att soptunnan står enligt dekalen på locket. Det ska vara gott om öppen yta runt om, minst 50 cm åt alla håll. Det ska även vara fritt från växter, murar, staket eller andra föremål samt fri höjd ovanför.
  • Se till att vägen fram till din fastighet är framkomlig (minst 3,5 meter bred och fri höjd på minst 4,5 meter) och att det på vintern är skottat runt soptunnan.
  • Kontrollera att locket går att stänga helt. Vid en överfull soptunna blir det svårt för oss att tömma.
  • Lägg allt du slänger i soptunnan i väl knutna påsar med dubbelknut. Lösa sopor ramlar annars lätt ut vid tömning och skräpar ner på din gata och i naturen. Dessutom sorteras alla påsarna i en automatisk sorteringsanläggning, vilket försvåras om det finns löst avfall.
  • Om du har en mindre mängd sopor välj en mindre soptunna (minsta storlek är 190 liter) så blir kostnaden lägre och vi sparar på miljön.
  • För dig med ett fritidshus välj sommarintervall så har du automatiskt ingen hämtning under vinterhalvåret och betalar endast grundavgiften.

Med tipsen har du gjort allt vad som förväntas av dig för att din sophämtning ska fungera så bra som möjligt!

Vintertipsen för din soptunna!

Snö och kyla kan ställa till det när det kommer till tömningen av din soptunna. Det här kan du göra för att soptömningen ska gå så smidigt som möjligt!