Sortera matavfallet du med!

Matavfallet, om insamlat, är en enorm miljövinst. Av matavfall blir det nämligen biogas och biogödsel.

Matavfall lägenhet

Lägenhet med utsortering

Bor du i en lägenhet med matutsortering? Perfekt! Då kan du vara med och bidra till matavfallsinsamlingen i Halmstad. Enkelt och miljösmart kan dina matrester göra skillnad!

Villa

Du som bor i villa sorterar ditt matavfall i en grön påse, som du sedan slänger i din soptunna. Matavfall är det som blir kvar på skärbrädan när du lagat mat och det som blir kvar på tallriken när du ätit.

Lägenhet utan sortering

Du som bor i lägenhet/Brf som ännu inte erbjuder utsortering av matavfall kan tyvärr inte vara med och bidra till matavfallsinsamlingen. Släng ditt matavfall i din vanliga soppåse så länge.

Information in English?  This is how you sort your food waste if you live in an HFAB appartment.

Bara mat i den gröna påsen!

I Halmstad använder vi den gröna påsen som du slänger ditt matavfall och dina matrester i. Men vi hittar sladdar, stearinljus och annat i de gröna påsarna i vår sorteringsanläggning. Och då gör ju sorteringen ingen nytta. Bara mat, tack i din gröna påsen!

Historien om den gröna påsen...

2017

Vi startar insamlingen av matavfall i grön plastpåse i hela vår kommun. Den optiska anläggningen för utsortering färdigställs och invigs.

2019

Dålig kvalitet i påsarna gör att vi slutar ta emot gröna påsar från lägenheterna i kommunen. Villorna fortsätter, där det är högre kvalitet.

2020

Med start för HFAB-lägenheter kör vi nu igång med den gröna insamlingen för lägenheter igen. Grön påse i brunt separat kärl.

2024

Matavfallsinsamling blir obligatoriskt för alla i Sverige. Alla hyresvärdar ska möjliggöra insamling av matavfall i grön påse.

Sorteringsguide

Att sortera rätt är inte så svårt som man kan tro – faktum är att det kan vara både enkelt och roligt. Vi vill inspirera dig att bli både ekonomi- och miljösmart på en och samma gång!

Våra återvinningscentraler

Varmt välkommen till våra fyra återvinningscentraler runt om i Halmstad kommun. Här kan du lämna ditt gamla kylskåp som slutat fungera, virke som är murket, målarfärg, däck med mera. Under respektive central kan du läsa mer om vad du kan lämna där samt se våra öppettider.

Alla sopor i påse

Alla sopor som slängs i soptunnan måste först läggas i en knuten soppåse. En självklarhet för många, men tyvärr är det vanligt att prylar och annat löst skräp slängs direkt i soptunnorna.