Lägenhet utan sortering

Bor du i lägenhet utan utsortering av mat slänger du ditt matavfall i soppåsen

Du som bor i lägenhet/Brf som ännu inte erbjuder utsortering av matavfall kan tyvärr inte vara med och bidra till matavfallsinsamlingen. Släng ditt matavfall i din vanliga soppåse så länge.

Stopp för gröna påsen!

I november 2019 tog HEM ett drastiskt beslut om att sluta ta hand om matavfallspåsarna från alla lägenheter i Halmstads kommun. Anledningen var att alldeles för många hushåll slängde vanliga sopor, istället för matavfall, i den gröna plastpåsen. Helt fel saker hamnade helt enkelt i matavfallet som skulle bli biogas och biogödsel. 

Sedan dess har vi i jämn takt återigen kopplat på flerfamiljshus och brf:er med skillnaden att de gröna påsarna nu läggs i ett separat brunt kärl för bättre överblick. Vår ambition är fortsatt att alla i Halmstads kommun ska vara med och bidra i matavfallsorteringen.

Kom igång med grön påse i er fastighet!

Vill du att ni i er fastighet där du bor ska komma igång med matavfallsutsorteringen? Ja, då kontaktar du din fastighetsägare och ber dem kontakta oss på HEM! Sedan hjälper vi er så att ni kan börja använda den gröna påsen och bidra till insamlingen.

Rotorp
Gröna påsen matsvinn

Historien om den gröna påsen...

2017

Vi startar insamlingen av matavfall i grön plastpåse i hela vår kommun. Den optiska anläggningen för utsortering färdigställs och invigs.

2019

Dålig kvalitet i påsarna gör att vi slutar ta emot gröna påsar från lägenheterna i kommunen. Villorna fortsätter, där det är högre kvalitet.

2020

Med start för HFAB-lägenheter kör vi nu igång med den gröna insamlingen för lägenheter igen. Grön påse i brunt separat kärl.

2024

Matavfallsinsamling blir obligatoriskt för alla i Sverige. Alla hyresvärdar ska möjliggöra insamling av matavfall i grön påse.

Förbered din sophämtning

För att sophämtningen här i Halmstad ska fungera finns det några tips och regler som är bra att känna till för dig. Här har vi samlat allt du behöver för att enkelt bidra till en smidig och hållbar sophämtning i Halmstads kommun.

Sortera matavfallet du med!

Matavfallet, om insamlat, är en enorm miljövinst. Av matavfall blir det nämligen biogas och biogödsel.

Säker sophämtning

Alla bostadsområden i kommunen är inte optimerade för oss som tar hand om sophämtningen. På vissa ställen är infrastrukturen så gammal att det är svårt att komma fram. Och på andra ställen måste vi parkera långt bort och dra sopkärlen till sopbilen för att kunna tömma dem. Men det svåraste är att sitta bakom ratten och ha dålig sikt. Och samtidigt veta att det finns människor i närheten.