4Y6A0093.JPG

Här bakas det med förnybar el

Fettisdagen, den största dagen på året för Paulssons konditori närmar sig. Mellan 3000 och 4000 semlor kommer säljas den 21 februari. Paulssons konditori är en av HEM:s företagskunder och som kund hos HEM värms ugnarna upp med hjälp av förnybar el.

Bakom disken och upp för trappan, där alla bakverk förbereds, strömmar varm luft mot besökaren med en blandad doft av alla godsaker som Paulssons konditori bakar och säljer över butikens disk. Med tio dagar kvar till fettisdagen är allt noga planerat.

Paulssons_bagare_semlor_kundcase.png

-Det här är den största dagen vi har på hela året. Vi börjar förberedda allt dagen innan och då jobbar all personal plus att vi tar in extrapersonal som jag ringt in. Det är många moment som ska funka men vi har alltid klarat det hittills, säger Paulssons ägare tillika bagaren Paul Dahlqvist.

Framme i disken finns en sektion enbart en semlorna. Här hittar vi den klassiska semlan jämte andra trendiga semlor så som Nutellasemla, Banoffersemla och Semmelbiskvi.  

-Februari är generellt den bästa månaden för oss. Mycket på grund av fettisdagen men också för det är Alla hjärtansdag den 14:e. Även om klassikern kanske säljer mest finns det alltid någon som frågar efter Nutellasemlan, berättar Paul.  

Medan vi samtalar kommer det hela tiden in folk i konditoriet. Telefonen ringer och kassörskan Petra svarar och stället sig framför blocket där beställningarna skrivs in i jämna takt. Paulssons konditori har varit kund hos HEM sedan 2002 då nuvarande ägarna köpte konditoriet efter att Paul en längre tid jobbat på konditoriet parallellt med studierna.

-Jag studerade på högskolan och jobbade samtidigt extra här. När vi hörde att konditoriet skulle säljas bestämde vi oss för att köpa det eftersom jag trivdes så bra med att jobba här. Jag och min fru arbetar här årets runt och på somrarna kommer våra barn och hjälper till, säger Paul.

I förbutiken fortsätter kunder att strömma in för att handla med sig någon fikafavorit hem eller till arbetsplatsen, men det är i rummet bakom men själva magin händer. Paul står framför ugnen och öppnar ugnsluckan medan han fortsätter att berätta om verksamheten.

-Ugnarna sätts på runt midnatt och sedan kan de stå på i sex till åtta timmar. Vi försöker att inte slösa på elen. Speciellt inte nu när den är så dyr. Där har vi en inarbetad rutin för att ta vara på värmen effektivare.

fika med semlor

Bullarna till semlorna är inne i ugnen i ungefär 30 minuter och varje dag bakas cirka 500 bullar till semlorna. På fettisdagen kommer man att sälja någonstans mellan 3000 och 4000 semlor. På fråga om han har någon aning om hur många kWh en semla behöver för att bli färdiggräddad svarar Paul att han faktiskt inte vet det. När jag frågar honom om man inte skulle kunna sälja in semlan från Paulssons som förnybar eller fossilfritt bakad så skrattar han till. Där kommer vi nog från lite olika världar. I bagaren Pauls värld är det nog ändå semlans kvalitet, smak och ingredienser som är det viktigaste. Att energin i produktionen kommer från fossilfria källor är nog mer en välkommen bonus.